torstai 9. tammikuuta 2014

Menneen vuoden kertaus ja tavoitteet vuodelle 2014

Viime vuonna jäi sitten tavoitteet laittamatta ylös, mutta molempien poikien osalta ne varmasti ylittyivät. Teenkin siis vain kertauksen viime vuoteen, ja pohdin vähän tämän vuoden tavoitteita. 

Väinö

Väinön kanssa kisattiin viime vuonna tosi vähän. Valon kanssa oli niin paljon tekemistä,  että päätin panostaa enemmän siihen. Kisaamista vähensi ennestään se, että Väinöä puri helmikuussa toinen koira etujalasta pahasta kohtaa, mistä seurasikin yllättävän kovia seurauksia. Vasta pari viikkoa sitten Väinö oli ensi kertaa alkuvuoden jälkeen hyvässä kunnossa hoidossa käydessä. Keväällä hain kuitenkin Väinölle puuttuvat arvokisatulokset.

Startteja Väinölle kertyi 32 kappaletta, joista 6 nollaa, 6 vitosta ja 18 hyllyä, kaksi muuta tulosta. Nollasijoitukset olivat koko sarja, 1. 2. 3. 4. ja 5., lisäksi minien SM-joukkueissa 7.sija.

 • nollaprosentti 18,8 %
 • hyllyprosentti 56,3 %
Huhtikuussa Väinöstä tuli agilityvalio nollavoitolla Riihimäellä. Tämä oli jo saavutus, jollaista en kisaamista aloittaessamme osannut edes ajatella. Loppujen lopuksi Väinö valioitui melko vähin nollatuloksin pian vuoden aikarajan täytyttyä.
SM-kisoissa Väinö toimi Min Pin Teamin ankkurina tehnen nollatuloksen, ja joukkue sijoittui minien seitsemänneksi. 

Minä&Väinö, Tarja&Simo, Hanna&Miro

Loppukesästä Väinö sijoittui vielä bordereiden rotumestaruuskisoissa neljänneksi.


Agilityn lisäksi ei olla kisailtu muissa lajeissa tai käyty näyttelyissä, vaan touhuiltu vähän tokoa, temppuja, uintia ja muita juttuja omaksi huviksi. Väinö on ollut täysin terve vasemman silmän kaihia lukuunottamatta. Vuoden aikana Väinön koordinaatio ja jopa ketteryys kehittyi harjoitusten myötä huomattavasti. Väinöstä tuli isoisä italialaisten lapsenlasten synnyttyä loppuvuonna.


Valo

Näyttelyt:

Alkuvuodesta Valo kävi parilla ulkomaanreissulla. Liettuassa se kipusi aina RYP-3:ksi asti isossa ryhmäkehässä. Se sai CACIB:it Liettuasta ja Virosta. Kesäkuussa Valo sai tulokset Suomen, Viron ja Liettuan muotovalionarvoihin. Erikoisnäyttelyssä Valo pääsi hienosti 6 parhaan uroksen joukkoon. Suomessa emme jaksaneet paljon kierrellä näyttelyissä Valon ollessa vielä melko keskeneräinen ja kisaamisen viedessä voiton. 

2,5 v.

RYP-3Keinoluolat:


Lut-kokeissa Valo saavutti vuoden alussa B-tuloksen, hyväksytyn luonnonluolantarkastuksen ja valioitui suoraan kolmella kokeella 23.3. käyttövalioksi yhdessä kahden pentuesisaruksensa kanssa. 

Agility:

Valo nousi kakkosluokkaan 5.1. ja kolmosiin 29.3. Vuonna 2013 se sai kaksi agilitysertiä ja yhden hyppysertin, toisenkin heti tämän vuoden alussa. Agility on meille vielä uuden opettelua, ja nollatulokset ovat olleet vähissä. Kesällä kisattiin vähän, ja treenattiin enimmäkseen juoksupuomia, jonka sittemmin päätin hylätä suunnitelmista, kun en saanut siitä mieleistäni. Valitettavasti annoin Valon juosta tuon ajan myös A:n sitä kummemmin vielä opettamatta, mikä rupesi ihan vastikään kostautumaan kontaktivirheinä. Olemme nyt ainakin toistaiseksi palanneet pysäytys-A:han, mikä on vielä kesken. Toisaalta hyvä, ettei tullut rasitettua Valoa liialla treenillä, vaan monta kuukautta mentiin kevyemmin.

Arvokisoihin pääsy jäi yhden irtonollan päähän muiden tulosten oltua kasassa.

Tulokset:

1-2 lk: 4 nollatulosta, 3 ykkössijaa, yksi 3. sija
3 lk: 8 nollatulosta, joista

 • 3 hyppyradoilta, 5 agiradoilta
 • 1 tuplanolla
 • 1 voitto
 • 1 kakkossija
 • 3 kolmossijaa
 • 1 viides sija 150 koiran luokassa, avoimen SM:n finaaliradalle startattiin sijalta 5.
 • 1 seitsemäs sija
 • 2 agisertiä
 • 1 hyppyserti
Startteja kaikki luokat mukaan lukien 84, 0-prosentti 9,5%! :D Hyllyjä 57 kpl, 67,9%. 

Kovin on siis vielä vähäistä menestys, mutta lähes joka nollalla ollaan oltu palkinnoilla, silloin harvoin kun niitä on onnistuttu tekemään. Tässä vaiheessa sijoituksiin täytyy olla tyytyväinen, kehityksemme on kaikin puolin vielä niin kesken ja Valon vauhdinhakukin vaiheessa :) 


Viime vuoden ratojen trendi. Kuva: Jukka Pätynen, Koirakuvat.fi


Lisäksi käytiin mm. tutustumassa Valon kanssa verijälkeen lupaavin tuloksin. Mejän treenailua olisi tarkoitus jatkaa keväällä. Lisäksi tokoiltiin hyvin pienimuotoisesti, ja haettiin kahdesti tokoryhmään sinne pääsemättä.

Luonnetestissä Valo kävi 2,5-vuotiaana elokuussa.

Pisteitä yhteensä +167, +++. Osioittain:

I Toimintakyky              +1 Kohtuullinen
II Terävyys                    +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
III Puolustushalu            +3 Kohtuullinen, hillitty
IV Taisteluhalu              +3 Suuri
V Hermorakenne           +1 Hieman rauhaton
VI Temperamentti         +2 Kohtuullisen vilkas
VII Kovuus                   +1 Hieman pehmeä
VIII Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus     +++ Laukausvarma

Valo on ollut täysin terve, ja viralliset terveystutkimukset tehtiin alkuvuodesta tuloksin:

Polvet 0/0
Kyynärpäät 0/0
Lonkat B/B
Selkä puhdas
Silmät OK

Kaikin puolin terve poika siis :)


Tavoitteet 2014:

Väinö


Ensisijainen tavoite tälle vuodelle on pitää Väinö mahdollisimman hyväkuntoisena. Tullaan tekemään paljon lihaskuntotreeniä ja koordinaatioharjoituksia. Luvassa on mm. pidennettyjä lenkkejä, metsälenkkejä, uintia, jumppaa, fyssaria ja osteopatiaa.

Suoraan sanottuna en osaa vielä sanoa Väinön agilitytavoitteista. Kauhean ristiriitaiset tuntemukset. Toisaalta Väinön kanssa on ollut viime vuonna todella mukavaa radalla, mutta kaikki sen ympärille liittyvä onkin toisesta ääripäästä. En ole ihan vakuuttunut, onko Väinölle ihan terveellistä nostaa kierroksia niin korkealle, kuin ne kisapaikoilla ovat. Oma pää ei oikein meinaa kestää sitä meuhkaamista. Lisäksi lähdöt ja kontaktit vaatisivat treeniä ja tiukkaa kontrollia. Kesäisin en juurikaan edes halua kisata Väinön kanssa, koska se on erittäin herkkä kuumalle. Väinö väsähtää jo pienissä lämpötiloissa ja menettää voimansa ennen rataa. Viime huhtikuussa se esimerkiksi meni radan jälkeen mahalleen makaamaan lumikasan viereen jäiden sulamisveteen, koska aurinko paistoi ja se oli läkähdyksissä. Samoihin aikoihin se väsähti kisoissa ensimmäisistä auringoista niin, että kopsahti nuutuneena päin A:n ylösmenoa. 

Kuva: Virpi Vaistomaa

Toisaalta kuitenkin Väinökään ei ole vielä vanha koira, ja sillä on mennyt agilityssa ihan kohtalaisen hyvin. Parhaillaan käyn päänsisäistä kamppailua siitä, voisiko joku muu laji olla Väinölle parempi, vai jatkammeko vielä kisaamista. Ajattelin, että jos suinkin saan Valolle tulokset kasaan, voisin sen jälkeen ehkä kokeilla taas Väinön kanssa kisaamista, ja katsoa, mitä sen kroppa siihen vastaa. Tällä hetkellä tuntuu kauhean raskaalta mennä poikien kanssa yhtä aikaa samoissa kisoissa. Tulostavoitteita tälle kaudelle emme ota, ei haittaa, vaikkei Väinö pääsisi arvokisoihin ollenkaan.

Olen ajatellut taas tokoilla vähän enemmän Väinön kanssa. Sehän osasi aikoinaan jo erikoisvoittajankin liikkeitä, ja kisailmotkin olivat jossain vaiheessa jo valmiiksi täytetyt. Sitten mulla meni pupu pöksyyn ja agility vei mukanaan, ja tokohaaveet unohtuivat. Pitää katsoa, innostuttaisiinko taas, ja löytyisikö ehkä henkilö, jolta voisi saada apuja Väinön turhan kovaan innokkuuteen myös tokon saralla... Kaikki vapaaehtoiset ilmoittautukoot :D


Lisäksi olen ajatellut jatkaa Väinön kanssa mejää. Se alkoi jo olla hyvä siinä, mutta kokeet huolettivat minua myös tässä lajissa ja erään talven tullen tämäkin jäi. Jotain korvaavaa agilityn rinnalle joka tapauksessa kehitellään, vaikka sitten vain omaksi iloksi. Väinön ensi vuoden tavoitteet menkööt lähinnä omalla painollaan. Tärkein tavoite on pitää koira onnellisena :)


Valo:

Ensinnäkin ensisijaisena tavoitteena on nostaa Valon lihaskuntoa huomattavasti. Se on etenkin takapäästään niin kesken, että lihaksia täytyy saada. Valo on takaa melko kulmautunut, mikä tekee tavoitteesta vähän haastavamman, mutta eiköhän se siitä kovalla työllä. Toivon, että kesään mennessä ollaan saatu jo näkyvää eroa aikaiseksi.

Näyttelyt:

Tavoitteena olisi saada tänä vuonna Valosta kansainvälinen muotovalio, mikä vaatii vielä 2 CACIBia. Lisäksi tavoitteena Latvian serti, ja Baltian muotovalionarvo. Todennäköisesti lähdemme huvin vuoksi myös maailmanvoittajaan, nyt kun se ainutkertaisesti järjestetään Suomessa. Lisäksi erkkari olisi tarkoitus käydä, mutta muuten emme todennäköisesti käy Suomen näyttelyissä juurikaan, keskitytään muihin lajeihin ;)

Agility:

Kuten viime vuoden tuloksista voinee päätellä, tämän vuoden tavoitteena on tulosvarmuuden nosto. Tarkoitus olisi saada yhteistyö toimimaan, mikä vaatii minulta paljon oppimista. Jennan kanssa on asetettu tavoitteeksi, että jo kesällä meno voisi näyttää vähän varmemmalta. Nollaprosenttia on tarkoitus kasvattaa, ja vähintäänkin hyllyprosenttia pienentää. Tämän vuoden teema tulee (Jennan) kanssa olemaan linjaukset ja rytmitykset. Ajoitus pitää saada kuntoon. Arvokisat eivät tällä tulostahdilla ole tavoitteena, mutta en toki laita pahakseni, mikäli sinne päästäisiin kokemusta keräämään. Varovaiseksi tavoitteeksi voisi ottaa SM-kisoihin pääsyn. Muita tavoitteita agilityn suhteen tälle vuodelle:

 • Käännökset. Näihin tullaan panostamaan.
 • A:n kontakti. Tästä on tarkoitus rakentaa varma ja nopea.
 • Puomin kontakti. Samoin kuin A, ja erityisesti vauhtia on tarkoitus hakea suoritukseen.
 • Varmuus keinulle.
 • Vauhti ja motivaatio radalla. Kunhan saadaan vähän lihaspohjaa alle, lähden kunnolla rakentamaan vauhtia ja irtoavuutta lyhyiden rataharjoitusten muodossa.
 • Keppeihin olen jo varsin tyytyväinen, mutta tarkoituksena oppia vaikeampia vientejä ja häiriökestävyyttä. Leikkaukset, päällejuoksut, ansaesteet.
 • Loppusuorat!!
 • 1 voitto
 • Agilityvalio
 • Erittäin varovaisena tavoitteena myös hyppyvalio loppuvuodesta ;)
Tavoitteena olisi rakentaa kaikkia osa-alueita vahvemmaksi niin, että kaudella 2015 olisi jo realistista ajatella arvokisoja. Itselle tavoitteeksi lihaskunnon kasvattaminen, polven kuntoutus, nopeuden kasvattaminen ja ärhäkän fiiliksen luonti radoille, sekä maltti ja johdonmukaisuus treenailuun. Tärkeintäon mennä koiran ehdoilla.


Muiden lajien osalta olisi tarkoitus treenata tokoa sen minkä agilityltä maltamme :) Valo olisi tokoon varmasti varsin sopiva luonteeltaan. Harmi kun tokoryhmiin meitä ei näköjään oteta, mutta tarkoituksena on ainakin alkuun treenailla itsekseen. Valolle myös mejätreeniä, ehkäpä jopa kokeisiin joskus vuoden päästä? Tässäpä näitä tavoitteita, katsellaan vuoden päästä, mihin ollaan ajauduttu. :)

<3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti