Väinön LUT -tulokset

LUT

Väinö on alusta asti ollut lupaava luolakoira. Ensimmäistä kertaa "kettulaan" mennessään se syttyi jo pelkästä hajusta, ja samojen treenien päätteeksi teki jo täydellisen riistakoesuorituksen. Tyhjän luolan tarkistusta saimme hetken harjoitella, Väinö kun ei meinannut tajuta että siellä pitäisi olla hiljaakin. Se on erittäin nopea etenemään luolastossa ja suorittaa tyhjän luolan tarkastuksen täydellisenä. 

Väinö sai heti kahdesta ensimmäisestä kokeestaan täydet pisteet ollen kokeiden paras koira, ja heti toista koetta seuranneella viikolla vein sen yrittämään A-tulosta. Valitettavasti Väinö otti ketun kanssa useita kertoja yhteen, enkä tajunnut tilannetta enkä näin ollen myöskään ymmärtänyt keskeyttää koetta. Vasta kotona Väinöä pestessä tajusin, mitä putkessa oli tapahtunut: laskin sille yhteensä n. 15 eri vammaa pään ja suun alueelle. Karvat sen kuonoon eivät ole vieläkään kasvaneet kunnolla takaisin, ja esim. kielessä on edelleen arvet läpiasti purruista rei'istä. Oikean silmän vieressä on arpi muistuttamassa melkein lähteneestä näöstä.

Aikani mietittyäni päätin kuitenkin viedä Väinön vielä yrittämään A-tulosta. Kaikesta huolimatta yllätys oli suuri, kun tajusin, että Väinö oli todella ottanut edellisestä kokeesta nokkiinsa. Into oli entisellään, mutta Väinö jäi noin puoleen väliin ahdinkoa haukkumaan kettua. Jätettiin homma muhimaan, ja kun yritettiin uudestaan parin vuoden päästä, Väinö viimeistelikin itselleen komeasti Suomen käyttövalion tittelin! Kokeet:

  • Numminen 6.6.2012, tuomari Ilse Kokkonen, LUT A50 FI KVA-L
"Koe alkoi 21.44, päättyi 21.48
Tyhjän luolan tarkistus: äänetön, nopea.

Koira luolaan, muutama haukku ennen hiekkaa. Nopea kaivuu ja ilmoitushaukku luukulla. Kettu perääntyy T-pesään. Koira perässä, kettu iskee, koira ei väistä. Koe keskeytetään eläinsuojelullisista syistä."  •  Siuntio 27.5.2010, tuomari Reijo Pyyppönen, LUT C38
"Koe alkoi 20.48, päättyi 21.08
Ahdinkoputken läpäisy, tyhjän luolan tarkistus: tyhjä luola ja riistakoe = täydellinen, lähes äänetön.

Koira menee hyvin koeluolaan, läpäisee hiekan n. 2 min ja hyvin yhteys riistaan. Kettu siirtyy T-pesäkkeelle koiran edetessä keskiputkessa. Koira käy useampaan kertaan madalluksen alla, mutta ei saa kettua liikkeelle. Koe-erän loppuosalla koira väsähtää, jolloin lopputulos myös kärsii. Koiralla on hyvä haukku."
  • Mynämäki 17.4.2010, tuomari Jukka Vesala, LUT C39
"Koe alkoi klo 12.36, päättyi klo 12.56.
Ahdinkoputken läpäisy: nopea.
Tyhjän luolan tarkistus: nopea, hieman ääntä, täydellinen.


Koira menee nopeasti hiekalle ja siitä läpi pellille. Kettu siirtyy oik. kulmapesään ja koira kierron kautta perässä. Koira etenee iskuetäisyydelle ja ketun iskun jälkeen perääntyy aloittaen sahaavan painostustyylin edeten välillä ahdingon alle. Koira saa ketun hyökkäämään muutaman kerran mutta koiralla ei oiken kovuus riitä."  • Vihti 10.4.2010, tuomari Jukka Vesala, LUT B44+LUO-1, kokeen paras koira
"Koe alkoi klo 10.45, päättyi klo 10.48.
Ahdinkoputken läpäisy: nopea.
Tyhjän luolan tarkistus: nopea, äänetön, täydellinen.


Koira nopeasti sisään ja pellillä hyvä haukku, kettu siirtyy oik. päätepesään. Koira käy ensin vasemmalla ja sitten siirtyy oikealle ja aloittaa kiivaan työskentelyn aivan lähietäisyydeltä. Keskeytän kokeen koska koira näytti taipumuksensa."
  • Mynämäki 13.2.2010, tuomari Marko Setälä, LUT B44, palkittiin kokeen parhaana koirana 
"Koe alkoi klo 10.54, päättyi klo 10.56.
Ahdinkoputken läpäisy: ok, ok.
Tyhjän luolan tarkistus: täydellinen, äänetön, nopeahko.


Koira ripeästi riistalle aloittaen kiihkeän haukun. Kettu haaraan, koira vauhdikkaasti kohden riistaa välittämättä ketun torjunnoista. Kettu pakenee vas. kulmaan, koira rynnii perään tarmolla. Kettu torjuu nopeasti koiran päällekäynnin ja pakenee vas. päätyyn. Koira jatkaa erinomaista työskentelyään ja koe keskeytetään vahinkojen välttämiseksi. Työskentely oli erinomaisen tehokasta ja energistä. Koiralla hyvä haukku."