Valo

FI AVA-H FI AVA FI KVA-L FI MVA EE MVA *LT MVA EEV-13 TLNJW-12 EE JV-12 EE JMVA LV JMVA Foo Fighters Speedy Gonzales "Valo"


Valo 4,5-vuotiaana. Kuva: Anna Mäkinen
 • Syntynyt: 8.2.2011
  • Väri: blue&tan
  • Kasvattaja: Sanna & Harri Katainen, Kurkimäki
  • Terveys
            -Leikkaava purenta, kaikki hampaat
            -patellas 0/0, HD B/B, ED 0/0, selkä/back OK
            -silmät/eyes OK (1/2014)
            -sydän/heart OK (1/2013, epävirallinen)
            -paino 7,9 kg
            -perusterve
   • Säkä: 34,9 cm
   • Saavutukset
             -Suomen käyttövalio (FI KVA-L)
             -Suomen, Viron ja Liettuan muotovalio (*ei vielä virallistettu) Viron ja Latvian juniorimuotovalio
             -Viron Voittaja 2013, Tallinnan Juniorivoittaja 2012, Viron Juniorivoittaja 2012
             -Crufts 2013 osallistumisoikeus
             -2xROP-pentu
             -4xROP 
             -2xVSP
             -2xCACIB
             -RYP3
             -agility mini3
             -FI AVA
             -FI AVA-H
             -Borderterrierien vuoden agilitytulokas 2013
             -Borderterrierien vuoden metsästysborder sij. 3. 2013
             -Borderterrierien vuoden agilityborder 3. 2015
             -Helsingin seudun piirinmestaruuskisoista joukkuehopeaa 2015
             -HSKH:n vuoden agilitykoira (mini) 2015
             -Borderterrierien agilityn rotumestari 2017
             -luonnetestattu hyväksytysti 2,5-vuotiaana pistein +167, +++ (laukausvarma)
             
     Valo Koiranetissä
     Valo border terrier database:ssa

     Valo RYP3, Kaunas, Liettua. Kuva: Juulia Savolainen.
     Valo 2,5 v.
     Jo Väinön tultua taloon tiesin, että tulen vielä ottamaan toisenkin koiran, borderin. Olen kuitenkin halunnut antaa Väinön kasvaa ja kehittyä ennen uuden koiran miettimistä. Paljon on ollut Väinönkin kanssa tekemistä ja uuden opeteltavaa. Jossain vaiheessa rupesin kuitenkin miettimään kaverin hankkimista Väinölle. Kun sitten kuulin, että Kataiset aikovat yhdistää kaksi ihailemaani koiraa, olin myyty. Sekä Roisto että Hotti ovat aina olleet suosikkilistani kärjessä upeine luonteineen ja ominaisuuksineen. Tiesin, että tuosta yhdistelmästä oli pentu saatava.
     Valo 22 kk. Kuva Olivier, Koiravalokuvaus.fi

     Tuolloin aika ei kuitenkaan ollut vielä oikea, ja jouduin sydän sykkyrällä luopumaan haaveestani. Niimpä kuitenkin kävi, että tuo pentue ylitti kaikki odotukset, joten Kataiset päättivät uusia saman yhdistelmän. En olisi voinut olla onnellisempi, etenkin kun minulle luvattiin pentu heti etunenässä. Roiston tiineyden varmistuttua toivoin vain, että sieltä tulisi edes yksi poika. Ja tulihan sieltä, kolmen tytön tehtyä tietä, pieni sininen Valentin.

     Lopulta Valo tuli kotiin. Valo on alusta asti ollut jotain aivan muuta kuin mitä etenkin Väinön jälkeen odotin. Se oli melkein sisäsiisti jo kotiutuessaan. Se oppi heti pantaan ja remmiin, myös näyttelyremmissä kävely onnistui kerrasta. Se ei purrut kuin lelujaan (ja Väinöä), ja oli alusta asti kuuliainen käskyilleni. Se ei ole koskaan tuhonnut tai varastanut mitään. Se ei vedä remmissä ja pitää mukisematta takkia päällä. Se ei vaadi ja vikise (paitsi joskus huomiota). Kaikesta tästä huolimatta Valolla on kuitenkin oikea terrierin luonne, eikä se todellakaan ole mikään tossukka. Väinön kanssa ne ovat alusta asti olleet kuin parhaat veljekset, ja Väinö on uskomattoman salliva ja pitkäpinnainen Valoa kohtaan.

     Jaksan vieläkin hämmästellä Valon kuuliaisuutta. Sillä on sellaista tiettyä nöyryyttä, mikä esimerkiksi Väinöllä on vähissä. Valoa pystyy huoletta pitämään treeneissä irti vaikka koko ajan, se pysyy takuuvarmasti vierelläni eikä välitä muista koirista mitään silloin kun teen yhdessä sen kanssa. Se on alusta asti ollut todella nopea oppimaan ja motivoitunut ja innokas työskentelijä. Valolle on siis kaavailtu ensisijaisesti agility-uraa, mutta pojalla on rakenne kohdillaan myös näyttelyitä ajatellen. Valo on hitaasti kehittyvää sorttia, minkä vuoksi emme ole monessa näyttelyssä vielä käyneet, mutta tuloksia on jo tullut muutaman tittelin verran. Valolla on myös mielestäni loistava agilitykoiran kroppa. Juoksussa se jo peittoaakin Väinön.

     Tammikuu 2013. Kuva Juulia Savolainen.
     Agilitytreenit on siis aloitettu, ja tarkoitus on edetä hitaasti mutta varmasti. Mitään kiirettä ei ole, ja keskityn ensin Valon potentiaalin esiintuontiin; vauhtiin, vireeseen ja irtoamiseen. Valo onkin mielestäni oikein lupaavalla alulla. Valo nousi mini3-luokkaan maaliskuussa 2013, ja saikin pian ensimmäisen voittonsa ja SERTinsä, vaikka nollien teko vielä onkin satunnaista. Valosta tuli agilityvalio toukokuussa 2014 heti vuoden aikarajan täytyttyä. SM-kisoihin ja MM-karsintoihin pääsy jäi kaudella 2013 yhden irtonollan päähän, mutta Valo sai tarvittavat tulokset kasaan heti seuraavalla kaudella. Valo on ollut parilla tokokurssilla, joissa näytti hyviä taipumuksia, mutta vielä en ole malttanut kummemmin keskittyä niihin hommiin. Myös luolilla on käyty sillä seurauksella, että Valo ansaitsi Suomen käyttövalion arvon suoraan kolmella kokeella 23.3.2013. Vietit ovat siis erinomaisesti kohdillaan.

     Tähän astisten kokemusteni perusteella täytyy sanoa, että tässä se on: unelmieni koira. Täydellinen yhdistelmä hyvää hermorakennetta, malttia, kiltteyttä, kuuliaisuutta, vauhtia, intoa, nöyryyttä, outoutta, ulkonäköä ja hulluutta. Juuri sellaisena kuin haluan. Aika näyttää, mitä elämä tuo tullessaan, mutta tällä hetkellä en juurikaan voisi olla tyytyväisempi saadessani omistaa tämän pienen, rakastettavan kainalokaverin.
     Valo ja komeat rintakarvat, 2 v.
     Valo 9 kk

     7,5 kk.

     4,5 kk.

     4,5 kk.

     4,5 kk.


      Valo 2 vk. Kuva Sanna Katainen
      Valo 3 vk. Kuva S. Katainen
      Valo 4 viikkoa. Kuva Sanna Katainen

      Valo 5 vk. Kuva Sanna Katainen

      Päivällinen :)

      Kieli keskellä suuta harjoitellaan seisomista :D Valo 11 viikkoa.
      Kimppuun!!

      14 viikkoa.