Jalla

Noway's Drop The Mitts "Jalla"


  • Syntynyt: 19.1.2016
  • Väri: grizzle & tan
  • Kasvattaja: Noora Haapanen, Heinola
  • Korkeus 33,5 cm; paino 6 kg
  • Terveys       
          -HD B/B, ED 0/0, selkä: VA0, LTV0, polvet 0/0 (epävirallinen), silmät: distichiasis
  • Näyttelystä: EH

Jalla Koiranetissä
Jalla 3 kk. Kuva: Eläinten koulukuvaus

Jo varhain Valon saatuani tiesin, että tässä on linja jonka haluan kotonani säilyttää ja josta seuraava koirakin olisi hyvä saada. Valossa ja sen sukulaisissa on monia piirteitä, jotka haluaisin siirtää eteenpäin. Jo vuosia sitten aloimme Jallan kasvattajan Nooran kanssa miettimään Valon siskolle Villille urosta omaa pentua ajatellen, mikä ei osoittautunut aivan helpoksi tehtäväksi. Olen aina tykännyt Valon isästä Hotista aivan älyttömästi, se on rakenteeltaan, kooltaan, terveydeltään ja luonteeltaan aivan täydellinen pakkaus, ja sillä on hyvää jälkeläisnäyttöä, agilityakin ajatellen. Aloin vielä käymään saman kennelin koiria läpi ja sieltähän se lopulta löytyi: koira, joka kiinnitti heti huomioni ulkomuodoltaan ja joka ei ollut liian läheistä sukua Villille.

Kävipä vielä niin, että Noora oli työskennellyt ja asunut tuon uroksen kanssa ihan livenä useita kuukausia kenneltyttönä Ganymede's-kennelissä. Noora siis tiesi, että Kieranilla on hieno luonne ja liike, ja se on pieni, kaikin puolin sopivan oloinen uros. Jostain syystä Kieran oli päässyt aiemmin etsimemme ohi, mutta nyt Noora alkoi heti selvittää terveysasioita ja muuta sukuun liittyvää tarkemmin. Niinhän siinä lopulta kävi, että kun Villillä alkoi juoksut loppuvuonna 2015, Noora otti koiran kainaloon ja suuntasi Kieranin luokse - aina Kanadaan asti.

Reissu kannatti. Vuosien odotus palkittiin kun tammikuussa Villille syntyi kuusi pentua, 2 narttua ja 4 urosta. Aika hyvin lähes 11-vuotiaalta isä-Kieranilta! Sain valita pennun etunenässä, mutta olin jo päättänyt ottavani nartun. Jännittäminen kahden rajatapaus-uroksen kanssa on jo ihan tarpeeksi, ja borderinartun pitäisi kyllä miniksi jäädä. Onhan tuo muutenkin mukavaa vaihtelua urosten jälkeen. Koko pentuajan takaraivossa oli tunne, että Jalla on oikea valinta, mutta mietin ja seurasin tilannetta loppuun asti. Nyt Jallan ollessa 20 kk ikäinen, en voisi olla tyytyväisempi.

Jallan kanssa olen alusta saakka panostanut suhteen luomiseen, oppimiseen, koordinaatioon ja motivaatioon. Se on pikku pennusta alkaen oppinut asiat äärettömän nopeasti, ja ollut taitava käyttämään kroppaansa. Yhä edelleen jaksan aina vain hämmästyä, miten nopeasti se sisäistää asiat ja kuinka hienosti se työstää vaikeatkin jutut. Vaikka se on agikentällä kiihkeäkin, se malttaa kuunnella ja keskittyä tekemäänsä. Kaikki on Jallan kanssa ollut tähän asti helppoa ja vaivatonta. Kotonakaan se ei ole koskaan tuhonnut mitään, vaan osaa rauhoittua ja tietää rajansa. Muutoinkin kaikki kolme koiraa tulevat hienosti toimeen. Juoksujen ajankin on selvitty hyvin kotona.

Toki Jallalla on omat persoonalliset piirteensä joihin on pitänyt totutella - se piti esimerkiksi opettaa temppuna sietämään syliin ottamista. Jalla on kyllä oikea sylipulla ja sen on joka aamu päästävä viereeni peiton alle, mutta se ei ole koskaan tykännyt siitä, että se nostetaan syliin ilman sen omaa aloitetta. Se ei ole samalla tavoin avoin vieraille kuin Valo, joka hyppii jokaisen vastaantulijan syliin pusuttelemaan jos en pidä sitä silmällä. Treenikentällä kosketus vain ärsyttää Jallaa, vaikka kehuista se kyllä pitää kovasti. Työskennellessään Jalla osaa olla aika tosikko, mikä on varmaan osasyy siihen että se oppii asiat niin tarkasti. Muille koirille Jalla on todella ystävällinen, se pitää kaikista sukupuoleen katsomatta niin kauan kuin ne pitävät siitä. Jalla on silti kaikkinensa aika symppis tapaus.

Jalla 7-8vk. Kuva: Riikka Sirén
Aika sopivan kokoinenkin siitä tuli. Jalla on kevytrakenteinen ja yli 33 cm korkea. Se on kropaltaan hieman lyhyt, mikä oli odotettavissa, mutta vauhtia näyttäisi radalla irtoavan jo nyt melkoisen kivasti. Jallan kanssa laji on aloiteltu hyvin maltillisesti. Paria kokeilua lukuunottamatta hyppy otettiin kuvioihin sen ollessa n. 10 kk, tuolloinkin aloitettiin vain käännöksillä yksittäisellä hypyllä. Tuota ennen oltiin tehty oikeastaan vain putkea. Nyt sen ollessa 20 kk, emme ole edelleenkään tehneet esimerkiksi A-estettä, ja madallettua keinua on aloiteltu pikkuhiljaa. Rimoja on juuri aloiteltu nostamaan 25:n senttiin, mutta hyppytekniikka näyttäisi Jallalta tulevan onneksi kuin itsestään. Jalla tutkittiin luustoltaan terveeksi jo päälle vuoden ikäisenä, mutta olen halunnut antaa sen kasvaa ja kehittyä fyysisesti ja henkisesti ennen tositoimiin ryhtymistä. 

Pikku juttuja on kuitenkin koko ajan treenattu, ja Jalla alkaa jo olla aika taitava tietyissä asioissa. Se on monin osin eri tavoin koulutettu kuin Valo, ja oikeastaan kaikki on esitelty sille ensin naksuttimella matalammassa vireessä. Ainakin tällä hetkellä Jallan balanssi ohjaaja- ja estefokuksen välillä on todella hyvä. Se irtoaa, mutta tulee myös hyvin haltuun. Se lukee kehoani hyvin ja reagoi suullisiin käskyihin. Se ei varmasti ole luonnostaan mikään säpäkin kääntyjä tai maailman nopein menijä, mutta kokonaisuutena se on lähellä täydellisyyttä juuri minulle. Aika näyttää, mihin me yhdessä pystytään kisakentillä. Jo pelkkä yhdessä tekeminen on kuitenkin niin palkitsevaa, että en melkein parempaa tiedä.

Tiivistettynä voisin sanoa, etten koskaan olisi uskonut saavani näin hienoa pakettia kuin sain, ja voin vain toivoa että rakas tyttelini pysyy terveenä ja yhtä iloisena kuin tähänkin asti, ja että saisimme nauttia yhteisestä ajasta mahdollisimman pitkään. 

4,5 kk. Kuva: Satu Tuomela

4,5 kk. Kuva: Satu Tuomela
4,5 kk. Kuva: Satu Tuomela
10,5 kk

10,5 kk


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti