maanantai 19. elokuuta 2013

Jenna Caloanderin koulutus 18.8.

Tänään käytiin Valon kanssa Jennan koulutuksessa Vuokkosilla Rockstyle's-kennelin kasvattipäivillä. En ole ennen ollutkaan Jennan koulutuksessa, mikä on selkeästi ollut multa pois. Vähän mietittytti lähtö tuon polven kans, mutta teippasin sen aamulla ja lisäksi polvituki, kesti ihan hyvin vaikka kipuili vähän jälkeenpäin. Mutta siis, ihan älyttömän hyvät treenit. Rata koostui pelkästään hypyistä, ja yhdestä putkesta, ja oli siis ihan tekniikkatreenit. Kyllä sattui nyt mulle sopivasti tämä, kun tartuttiin kaikkiin mulle vaikeimpiin juttuihin - valsseihin, rytmittämiseen ja käännöksiin. Tehtiin vielä mun tykkäämään tyyiin, eli pikku pätkissä ja kaikki melko pedantisti kuntoon, ennen kuin siirryttiin eteenpäin :D

Alkuun käytiin ratasuunnitelmat läpi, ja tulihan niihin vähän muutosta, heh. Tosi hyvä oli vähän irtaantua omalta mukavuusalueelta, ja kokeilla jotain uutta. No Valon kanssa puututtiin heti alun valssiin. Kun mun ratkaisu oli tönäistä Valo 2. hypyn valssiin etäämpää, Jenna komensi tekemään valssin kunnolla esteelle, sylivekki tyyppisesti. Sitten kun tämä onnistui, lähdin peruuttelemaan ja Valo tietenkin kaarratti. NYT viimeistään täytyy ruveta opettamaan käännökset kuntoon, uskomatonta miten retuperälle se onkin mulla jäänyt.

Tässä ruvettiin heti opettelemaan sitä rytmitystä :D Piti siis odottaa Valo kunnolla mukaan, ikään kuin niistoon, ja lähteä ilman peruutteluja liikkeelle vasta, kun koira on ponnistanut. Mulla on aina niin kauhea kiire (omasta mielestäni) Valon kans joka paikkaan, että näinkin yksinkertainen juttu oli mulle jotain aika vierasta toteuttaa. Itse olisin vain heittänyt sen hypyn yli ja edennyt mahdollisimman nopeasti takaakiertoon :D Palkattiin hypyn taakse, ja kyllähän Valo vaan kokosi laukan tosi nätisti ja teki älyttömän hienon käännöksen. Näitä pitää nyt tehdä PALJON. Tämän tyylisissä kohdissa Valolle ei vain ole selvää, että käännytään tiukasti, kun sitä ei ole sille opetettu. Selkeästi pystyy kuitenkin kääntymään, joten nyt vain hommiin.

Neloshypylle takaakierto-persjätön jälkeen tuli taas itselleni vieraan tuntuinen ohjaus, kun koira pyöräytettiinkin lyhyempää kautta vähän niin kuin vekillä hypyn yli. Tästä piti ehtiä persjättöön, ja tätä kohtaa käytiin myös pidempään läpi. Valo luki ohjauksen joitakin kertoja vastakääntönä, kun katse ei pysynyt koirassa ja olin myöhässä, mutta toimi tämäkin sitten kyllä Valolle hyvin. Jennalla oli kyllä tosi fiksut perustelut kaikkiin ohjauksiin ja kuvioihin, ja vaikka nämä nyt olikin sinänsä ihan perusjuttuja, tuli mulle silti useampiakin ahaa-elämyksiä. Jenna sai ajatukset jotenkin tosi hyvin selvitettyä yhdessä paketissa, niin että hitaampikin hoksasi...

Testattiin Valolle normi-valssien lisäksi finkkejä (valssi vastakädellä ja -jalalla), ja kyllähän ne ainakin tällä hetkellä toimivat Valolle aivan erinomaisesti. Täytyy laittaa idea korvan taakse. Lisäksi tehtiin yhteen kohtaan Jennalle tyypillisiä sylkkäreitä, joita ei itselläni ole tullut käytettyä radalla juuri koskaan. En ollut edes varma, osaako Valo koko ohjausta, mutta näyttihän tuo osaavan ja oli kyllä tuohon kohtaan erittäin varteenotettava vaihtoehto radan jatkoa ja vauhtia ajatellen. 

Muistettavaa itselleni:

  • Mieti suorimmat linjat ja ohjaukset niiden mukaan niin, että koiraan saa vedätettyä vauhtia mahdollisimman paljon. Omien havaintojeni mukaan Jennalla vedätys ei tosiaankaan tarkoita samaa kuin nokasta vienti, vaan koira on opetettu niin taitavaksi, että se kykenee itsenäiseen työskentelyyn ja mahdollistaa näin myös tehokkaan vedätyksen, eli kovemman vauhdin. 
  • Poistu mukavuusalueelta, jos sillä voitetaan aikaa.
  • Rytmitys - selkeä liikkeen pysäytys, hyppyjen merkkaus! Koiraa voi odottaakin, eikä rynniä mahdollisimman nopeasti paikasta toiseen.
  • Valssi kolmella askeleella, valssi aukeaa seuraavalle esteelle - jalkaterät!
  • Käännökset kuntoon, Valolle paljon käännöspalkkaa ja merkkauksen opettaminen.
  • Kunnon rytmityksellä ehtii yllättäviinkin ohjauksiin helposti ;D
  • Sylkkärit vallan varteenotettava vaihtoehto myös kisoissa.
  • Finkki korvan taakse.
Kaikkinensa tästä koulutuksesta jäi parempi fiilis kuin mistään muista aikoihin. Vaikka kaikki oli sinänsä tuttua asiaa, Jenna sai sen jotenkin esitettyä uudella tavalla, ja muutoinkin Jenna on tsemppaava ja positiivinen kouluttaja. Vaikeaa selittää, mutta jotenkin upposi mulle ihan tajuttoman hyvin, jopa niin hyvin että piti heti kysellä yksäriaikoja. Niitä ei nyt toistaiseksi ollut tarjolla, mutta katsellaanpa myöhemmin. Joka tapauksessa tuntui että pari hernettä kohtasi, ja treeni-into toki vain kasvoi :) Kiitos Jennalle tosi mukavasta koulutuksesta, ja Riitalle siitä, että mahduttiin mukaan! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti