maanantai 5. lokakuuta 2015

Kanakurssi II, osa 1 - vihjeen liittäminen ja ärsykekontrolli

Viime viikonlopun vietin Sannan ja Harrin huomassa kanakurssi kakkosella, eli Pro Perron PSKO:lla järjestämällä kurssilla Kuopiossa. Kurssin ensimmäinen osa kesti kaksi päivää, ja kahden viikon kuluttua on kurssin loppuosa, toiset kaksi päivää. Aiheena oli vihjeen liittäminen ja ärsykekontrolli. Ykköskurssilla huhtikuussa opeteltiin toiminnan viemistä ärsykekontrolliin erottelevalla vahvistamisella, tällä kertaa toimintaan liitettiin vihje ja vietiin toiminta ärsykekontrolliin. Toisin sanoen toiminnan tuli alkaa (vain ja ainoastaan) vihjeestä.

Temppuina oli kanan pyöriminen itsensä ympäri kolme kertaa vihjeen saatuaan, lopettaen pyöriminen vihjeen loputtua. Käytännössä kanan tulee aloittaa pyöriminen kun kouluttaja laittaa kepin sen pään päälle, ja lopettaa pyöriminen kun kouluttaja ottaa kepin pois. Toisessa tehtävässä kanan tuli nokkaista pystylevyssä olevaa pistettä laservalon nähtyään, odottaa 20 sekuntia kunnes annetaan uusi vihje laserilla, ja nokkaista uudelleen pistettä latenssin ollessa vihjeestä nokkaisuun korkeintaan 3 sekuntia. Toiselle kanalle opetettiin toinen, ja toiselle toinen temppu.


Alkuun tehtiin taas lämmitelyt kouluttajille ja tsekkailtiin kanojen kunto. Sitten ruvettiin kouluttamaan täplän nokkaisua, eli pyöreässä alustassa oli tällä kertaa n. 1,5 cm halkaisijaltaa oleva tarra johon kanan tuli nokkia. Kanoille on opetettu aiemmin tarran alla olevan pienemmän pisteen nokkaisu, mutta olikin jännää, miten eri tehtäväksi toiminta tarralla muuttui. Mulla meni tähän aika monta kierrosta. 

Lopulta sain kanan nokkimaan tarrasta n. 1-5 sentin etäisyydelle palkan suuntaa muuttelemalla, ja avain lopulliseen onnistumiseen oli taas kerran sammuttaminen. En siis vain enää palkannut sinne päin toistoista, ja hyvin pian kana nokkikin keskelle tarraa ja päästiin itse tehtävän pariin. Oikeastaan viikonlopun ainoa lievä turhautumisen tunne tuli edellä mainitussa tehtävässä, kun tuntui että noin yksinkertaisen asian olisi pitänyt onnistua hyvin nopeasti kuten viime kurssilla pisteen nokkimisen kanssa kävi. Kiireen tunteesta pitäisi päästä pois eikä pitää mitään itsestäänselvyytenä vaan ennemminkin miettiä, miten seuraavan harjoituksen rakentaa.

Seuraavassa vaiheessa kanan tuli nokkia täplää levyssä, ensin vaakatasossa pöydällä ja sitten pystyssä olevaa. Nämä molemmat vaiheet sain koulutettua äkkiä, ja toiminnan ollessa valmis lähdin liittämään mukaan vihjettä, eli laservaloa. Ensin laseria näytettiin tasan samaan aikaan kanan nokkaistessa täplää, sitten hieman ennakoiden eli valoa näytettiin juuri kun kana oli aloittamassa toiminnon (nokkaisun). Kaikenlaista variaatiota esiintyi laserin kanssa, kuten sen tai levyn nokkimista täplän sijasta. Vihjettä aikaistettiin entisestään, kunnes oli sammuttamisen aika.

Nyt siis suoritus diskriminoitiin, jos se alkoi oma-aloitteisesti - kanalta vietiin mahdollisuus palkkioon. Viime kurssin ehdottomasti suurinta antia minulle oli sammuttamisen tärkeyden ymmärtäminen. Nyt osasin soveltaa jo aika hyvin, ja mielestäni osasin sopivassa määrin palkata kanaa myös helpottamalla toistoja, niin että vahvistetiheys pysyi korkeana, mutta myös maltoin odottaa jotta sammumista oikeasti tapahtui. Joskus tämä aika voi olla hyvinkin pitkä, ja monilla paikalleen jumahtaminen johtuikin ehkä sammuttamisen epäonnistumisesta, tai huomaamattaan väärien käytösketjujen luomisesta antamalla vihjeen väärällä hetkellä. Vihjeen antohetki vahvistaa sen hetkistä käytöstä!

Itselläni pientä takapakkia aiheutui siitä, että sammutettaessa kanani lähti kuikuilemaan levyn taakse ja nokkimaan sormiani palkan toivossa. Jouduin käyttämään jokusen verran aikaa siihen, että palkkasin kanaa levyn edessä olemisesta, jolloin en heti päässyt keston lisäämisessä eteenpäin. Kun sijainnin kriteeri alkoi olla kohdillaan, rupesin taas pidentämään kestoa. Lopulta sainkin tämän tehtävän onnistumaan jo ensimmäisen viikonlopun aikana, kivaa. Videolla näkyy ensimmäinen kellotettu valmis suoritus tempun puolivälistä alkaen. Laservalo valkoisessa pahvissa ei näy videolla kovin hyvin.Hyvä kana!
Piruettikanan kouluttaminen oli haastavampaa johtuen varmastikin siitä että pyöriminen, toisin kuin nokkiminen, ei ole kanalle luontaista käytöstä. Alkutestauksessa huomasin, että kanalleni oli varmastikin opetettu pyörimistä oikealle, joten lähdin opettamaan sitä pyörimään vasemmalle. Täytyy sanoa, että tällä kanasella oli kovasti vasemmalle pyörimistä vastaan, eikä olisi millään lähtenyt vasemmalle kääntymään. Sanoinkin, että kanani oli vähän kuin silmää käyttävät bordercolliet. Kun olin saanut sen pikkuhiljaa kääntymään vasemmalle, se kyllä varmasti tihrusti pikku silmillään viimeiseen asti, josko kuitenkin liikauttaisin kättäni niin että se pääsisi sittenkin kääntymään oikealle :D

Tässä tehtävässä kävi hyvin ilmi oman tekemisen (tai tekemättömyyden) tärkeys. Kanani ei antanut pienintäkään huojumista tai ranteen notkahdusta ennen aikojaan anteeksi, vaan varmasti rokotti niistä heti. Myös palkan suuntaa tuli tässä hyvin treenattua. Ymmärsin heti ihan hyvin, mihin kellonsuuntaan kanaa kannattaa milloinkin palkata, eli sain vahvistettua pyörimisajatusta, mutta onnistuin silti saamaan kanan pyörimään herkästi pöydän reunoilla tai ihan edessäni. Omaa sijoittumistani, liikkumattomuuttani ja haluttuun paikkaan palkkaamista kontrolloimalla tämäkin temppu alkoi kuitenkin näyttää ihan hyvältä. 

Pyörimistemppu jäi siihen vaiheeseen, että aloin lisätä toimintoon vihjettä. Kana siis pyöri jo itsensä ympäri vaadittavat kolme kertaa, ja lisäsin vihjeen (kepin) kuvioon mukaan kanan aloitettua pyörimisen. Siitä jatketaan seuraavalla kerralla, ja laserkanan kanssa saan ehkä uuden tempun opeteltavaksi.


Huomioita tältä kerralta:

  • sammuttaminen! Taas kerran vaati tarkkuutta, mutta oli jo kehittynyt viime kerrasta.
  • oman mielentilan hallinta. Onnistuin tällä kertaa olemaan täysin tyyni ja hermostumatta, ja mielestäni se näkyi kouluttamisen laadussa ja jaksamisessa.
  • Palkkauksen laatu oli selkeästi kehittynyt. Nyt kumpikin kanoistani olisivat toisen päivän jälkeen jaksaneet vielä lisätreeniä, ne eivät olleet liian täynnä ja palkkauksen määrä ja ajoitus oli siis onnistunut.
  • kriteerin nosto tarpeeksi nopeasti. Nostin nyt kriteeriä joissain kohdin hyvinkin nopeasti, mutta se toimi kanalleni.
  • ajoituksen kanssa mulla ei ollut suuria ongelmia. Onnistuin naksuttamaan melko hyvin oikea-aikaisesti oikeista asioista.
  • omaan liikkumiseen tulee kiinnittää huomiota, kana ei opi jos huojun ja ennakoin.
  • palkan suunta on tietyissä asioissa hyvinkin tärkeää.
  • tärkeintä on laatu, ei määrä. Viime kerralla yritin edetä paniikkifiiliksessä eteenpäin samalla kriteerillä, vaikka olisi pitänyt nähdä ettei se tuottanut tulosta. Nyt osasin miettiä halutun kriteerin etukäteen ennen jokaista kierrosta ja päättää, miten siihen millonkin pyrin.
Parin viikon päästä jatketaan!


Kotiin ajellessa huomasi, että syksy on tullut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti